TecHcoMgrOup MemBers

TecHcoMgrOup MemBers
Teknologi komunikasi dan pekerjaan adalah faktor perubahan dalam pekerjaan pada masa kini lebih memerlukan tenaga mesin dari tenaga manusia.

Wednesday, January 26, 2011

WANITA DAN TEKNOLOGI KOMUNIKASI

'Information Technology' atau ditafsirkan sebagai teknologi maklumat merupakan jaringan ilmu terkini yang memaparkan betapa hebatnya ketamadunan fikiran manusia kini. Melaluinya ilmu maklumat dapat disalurkan dengan lebih berkesan yang mana ruang lingkup kumpulan sasarannya juga tidak terbatas kepada kumpulan manusia yang hanya berada di suatu tempat yang sama sahaja. 

   Menurut Kenneth J. Gergen dalam " The Satured Self: Dilemmas of Identity in Contemporary Life" (2000), "Dengan teknologi canggih, kita mempunyai pandangan dan nilai dari sudut dunia. Kita juga mengambil banyak isyarat dari media sehingga identiti kita terus berubah dan kembali diarahkan sebagaimana kita bergerak mengharungi lautan hubungan yang terus berubah". (Jurnal YADIM, 2011 :3 )     
   Apabila kita berbicara mengenai teknologi,semua orang menyedari bahawa teknologi seringkali berubah dari semasa ke semasa mengikut peredaran zaman. Perubahan teknologi yang berlaku termasuklah perubahan dari segi teknologi maklumat, komunikasi dan penggunaan mesin-mesin yang lebih canggih pada masa ini.Dengan dunia yang serba moden ini, sebagai seorang pekerja tidak kira berada di sektor awam mahupun swasta, mereka perlu mengetahui cara penggunaan teknologi-teknologi ini agar tidak menjadi seperti kata pepatah melayu "seperti katak dibawah tempurung" kerana pada masa ini, majikan mencari tenaga kerja yang mahir menggunakan teknologi ini supaya dapat memudahkan proses pekerjaan tersebut. Kini, wanita memainkan peranan yang sangat penting dalam pelbagai industri seiring dengan kaum lelaki dalam menyumbangkan tenaga, kemahiran serta kepakaran dalam bidang pekerjaan bagi membantu meningkatkan ekonomi negara. Kaum wanita merupakan satu per tiga tenaga kerja yang memberikan sumbangan dalam bidang pekerjaan. Selain itu juga, peningkatan dalam tenaga kerja wanita dari tahun 1970 iaitu sebanyak 37.2 peratus kepada 46.7 peratus dalam tahun 1990.

         Walaupun separuh penduduk mana-mana negara terdiri daripada wanita, kaum Hawa masih dianggap kumpulan minoriti. Adakah ini disebabkan dunia masih dikuasai oleh kaum Adam? Adakah keadaan ini akan berubah setelah kaum Hawa menguasai teknologi maklumat (IT) dan dapat memperbaik nasib dan kedudukan mereka? Tidak kira apa jua pandangan lelaki, wanita mesti menguasai IT, kerana IT membuka laluan kepada wanita untuk membaiki diri dan mengubah imej mereka.
          Banyak perubahan sosioekonomi dan politik berlaku ke atas wanita, terutama di negara maju, berasaskan tinjauan yang berikut:Wanita akan merupakan 48 peratus tenaga kerja di Amerika Syarikat (AS) menjelang tahun 2005,Satu per tiga perniagaan di AS,48 peratus pekerja wanita menyumbang 50 peratus kepada pendapatan keluarga,82 peratus wanita kini mendapat pendidikan tinggi, selain mempunyai literasi computer,85 peratus wanita yang bekerja di AS mendapati kerjaya mereka sangatlah penting,65 peratus wanita berkerjaya dan mengurus rumah tangga,Wanita dijangka meliputi 48 peratus pengguna on-line dan internet menjelang tahun 2000.
       Perangkaan di atas menunjukkan wanita hari ini berbeza daripada dahulu. Tidak kira sama ada sebagai ibu, isteri, atau masih bujang, mereka perlu pandai membahagikan waktu, wang, dan kerja rumah. Senarai kerja wanita bertambah setiap masa. Oleh itu, 88 peratus daripada mereka mendapati media komunikasi, terutama internet, amat menjimatkan masa, lebih~lebih lagi membolehkan mereka berurusan dengan bank dan membeli-belah 24 jam, selepas balik dari kerja atau pada masa lapang.
             Perkembangan lain yang menyusul perubahan itu ialah hilangnya tanggapan bahawa dunia wanita adalah di rumah. Kebanyakan rumah tangga kini memerlukan pendapatan kedua-dua suami dan isteri. Perkembangan ini bukan sahaja membuka peluang baru kepada wanita, tetapi juga mengimbangi hubungan kuasa antara lelaki dengan wanita. Sehingga zaman perindustrian, kerjaya yang dipilih oleh wanita meliputi aktiviti tradisional, kerana 80 peratus daripada mereka bekeria dalam sektor perkhidmatan, perkeranian, kejururawatan, dan perkilangan. Kerja mereka dibayar upah yang murah, diberi status yang rendah; maka wanita tidak mempunyai kuasa dan pengaruh. Tetapi dalam era maklumat sekarang, yang dipentingkan ialah kekuatan intelektual.
       Industri maklumat yang menjadi kuasa utama penggerak ekonomi abad ke-21 telah membuka banyak peluang pekerjaan baru kepada wanita. Kerja yang dimaksudkan itu bukan sahaja terhad kepada membuat pengaturcaraan yang hanya boleh difahami oleh komputer dan penganalisis sistem, tetapi menghasilkan maklumat yang boleh difahami oleh manusia, sama ada pakar atau bukan pakar. Antaranya, membangunkan laman web, mengarang, dan melukis yang memerlukan bakat, kemahiran, latihan, kreativiti, dan pengalaman.
Wanita yang mempunyai literasi teknologi, terutama literasi komputer mendapati mereka boleh melakukan banyak kerja yang tidak dapat dilakukan oleh mereka dahulu. Kelebihan itu disebabkan teknologi maklumat telah mewujudkan fleksibiliti dan peluang yang tidak wujud sebelum ini. Antaranya:Mereka boleh mendapat maklumat daripada internet, pangkalan data, media massa, dan sebagainya.Mereka boleh berkomunikasi dengan bebas, maka boleh mencapai khalayak yang besar.Mereka boleh mengimbangi kerja rumah dengan kerja pejabat.Mereka boleh menyampaikan maklumat melalui internet tanpa perlu ditapis.Mereka yang berniaga boleh mengakses pasaran sejagat yang tidak mungkin dilakukan pada masa dahulu kerana kos pemasaran, pengiklanan, dan lain-lain.Wanita kini tidak perlu lagi menyerahkan tanggungjawab berkomunikasi kepada lelaki sahaja, sebagaimana mereka menyerahkan kuasa ekonomi dan politik kepada lelaki selama ini.Mereka boleh memaksimumkan kuasa telekomunikasi dan meminimumkan masa perjalanan, agar mempunyai lebih banyak masa bersama-sama dengan keluarga.Mereka boleh beroperasi dari rumah.Mereka yang sibuk boleh membeli-belah melalui internet 24 jam.
         Banyak peluang baru wujud daripada perubahan yang berlaku pada zaman maklumat. Hasilnya, pekerja wanita sudah meningkat. Nisbah pekeria wanita berbanding dengan lelaki meningkat daripada 1:5 pada tahun 1947 kepada 2:5 oada tahun 1970. Kini, 43 peratus pekerj di negara maju adalah wanita.
Wanita yang berpendidikan tinggi dan mempunyai literasi teknologi adalah wanita baru yang pandai komputer. Masalah yang paling ditakuti sekarang bukan teknologi, tetapi isi kandungan yang sesuai. Isi kandungan internet, misalnya, yang membuat orang ramai tertarik kepadanya, dan bukan teknologi. Namun, teknologi juga perlu diberi perhatian kerana teknologi yang lebih mudah, murah, dan cepat itu menarik lebih banyak orang. Buat masa ini, internet dimonopoli oleh lelaki dengan isi kandungannya berorientasi sukan, hiburan, dan sebagainya yang digemari oleh lelaki. Sebaliknya , maklumat yang dikehendaki oleh wanita adalah tentang pemakanan, resipi, masalah wanita, rawatan penyakit dan kecederaan ringan dengan segera, dos ubat dan kesan sampingannya. Maklumat itu menjadikan mereka ibu yang lebih bijak dan isteri yang lebih pandai mengurus kewangan keluarga.
       Banyak usahawan wanita telah membangunkan laman web dengan isi kandungan yang sesuai untuk wanita. Contohnya, Ellen Pack Nancy yang membangunkan WELL (whole Earth Electronic Link) di San Francisco. Yang penting ialah melalui internet, setiap pelanggan diberi layanan kelas pertama. Soalnya bagaimana mengubah internet menjadi female friendly? Mod komunikasi yang sama ditanggapi secara berlainan antara lelaki dengan perempuan.
TUJUH puluh peratus wanita dipertanggungjawabkan untuk mengurus kewangan keluarga: membayar bil bulanan, membeli-belah untuk keluarga, merancang percutian keluarga, dan membuat simpanan di bank. Oleh sebab itu teknologi tele-pembelian dan tele-perbankan cuba menjadikan wanita sebagai sasaran perniagaan mereka. Bagaimanapun, di Amerika Syarikat, 45 peratus wanita menggunakan internet, kerana lebih mudah (90%), boleh digunakan 24 jam (90%), seronok dan selesa (71%), mendapat produk baru pertama kali (60%), mengakses maklumat (90%), tidak berasa malu bertanya sesuatu yang "bodoh" di hadapan jurujual yang tidak dikenali dan yang tidak profesional (81%), boleh mendapat hiburan dan rangsangan tanpa meninggalkan rumah (69%), tidak mahu berkonfrontasi dengan jurujual yang agresif (85%), keselamatan diri terjamin di dalam rumah sendiri (76%), dan boleh berinteraksi dengan kawan walaupun berada di rumah sahaja.
           Dalam era maklumat, yang dipentingkan ialah kekuatan intelek. Banyak wanita merebut peluang dalam perkembangan teknologi komunikasi untuk merealisasikan potensi. Banyak di kalangan mereka melanjutkan pelajaran ke peringkat yang tertinggi sehingga menjadi pakar dalam bidang masing-masing. Mereka menggunakan peluang itu untuk mencetuskan perubahan lain yang menguntungkan wanita sendiri. Sehubungan itu, teknologi komputer dalam era maklumat mempunyai kesan empowerment yang luar biasa dalam meningkatkan produktiviti, lantas menaikkan status wanita.
Teknologi cumalah alat. Ia tidak membezakan jantina, kerja, atau mesej. Yang boleh membezakan ialah isi kandungannya. Tetapi, untuk mendapatkan mesej dan maklumat, semua orang perlu menggunakan teknologi. Persoalan utama dalam konteks ini ialah kebolehan mengakses. Hal ini meliputi kemampuan memiliki teknologi, kemudahan prasarana, undang-undang, dan lain-lain. Oleh itu setiap wanita perlu kreatif dan inovatif.
Walaupun wanita berjaya dalam bidang perniagaan dan kerjaya lain, tidak banyak di kalangan mereka yang berjaya naik ke peringkat pengurusan pada tahun 1980-an. Sikap masyarakat, kekananan, dan faktor diskriminasi jantina adalah penyebab utama berlakunya situasi itu.  


      
        

Thursday, January 20, 2011

MASALAH TEKNOLOGI DALAM PEKERJAAN


      Kemajuan teknologi adalah sesuatu yang tidak mampu kita hindari dalam kehidupan ini, kerana kemajuan teknologi akan berjalan sesuai dengan kemajuan ilmu pengetahuan dan member kesan besar terhadap kemajuan suatu bidang. Setiap inovasi dicipta untuk memberikan manfaat positif bagi kehidupan manusia. Memberikan banyak kemudahan, serta sebagai cara baru dalam melakukan aktiviti manusia. Namun demikian, walaupun pada awalnya diciptakan untuk menghasilkan manfaat positif,namun terdapat juga masalah yang timbul di dari sudut yangl lain juga juga memungkinkan digunakan untuk hal negatif.

   Di antara masalah yang timbul ialah pemanfaatan teknologi komunikasi perniagaan oleh kumpulan pengganas yang semakin maju dalam penggunaan teknologi.Penggunaan informasi tertentu dan situasi tertentu yang terdapat di internet yang boleh disalahgunakan oleh pihak tertentu dan untuk tujuan tertentu.Selain itu juga.kecenderungan perkembangan teknologi dan ekonomi, akan member kesan kepada penyerapan tenaga kerja dan kelayakan tenaga kerja yang diperlukan. Kelayakan tenaga kerja dan jumlah tenaga kerja yang diperlukan akan mengalami perubahan yang cepat. Akibatnya, pendidikan yang diperlukan adalah pendidikan yang menghasilkan tenaga kerja yang mampu mentransformasikan pengetahuan dan skill sesuai dengan tuntutan keperluan tenaga kerja yang berubah tersebut kesan daripada kemajuan teknologi komunikasi pada masa kini.
   
     Sememangnya, kemajuan teknologi memberi kebaikan kepada manusia tetapi kemajuan teknologi ini juga memberi kesan negatif kepada manusia. teknologi yang semakin canggih akan mengakibatkan kurangnya tenaga buruh digunakan dalam sesuatu sektor. Impaknya, ini akan mengakibatkan pengangguran yang besar. Pengangguran yang tinggi akan memberi kerugian kepada negara. Kelemahan yang kedua ialah kebanyakkan pekerja menyalahgunaan kecanggihan teknologi di tempat kerja dalam tugas mereka. Contohnya, mereka bermain permainan komputer (games), melayari laman - laman sosial seperti facebook dan twistter yang tidak patut digunakan ketika waktu berkerja. Kelemahan ketiga,  teknologi yang canggih juga akan mengakibatkan masyarakat tidak berkemahiran dalam sesuatu pekerjaan. Hal ini kerana segala tugasan mereka dilakukan oleh mesin serta teknologi yang dimiliki kini.
 Kemajuan teknologi adalah sesuatu yang tidak mampu kita hindari dalam kehidupan ini, kerana kemajuan teknologi akan berjalan sesuai dengan kemajuan ilmu pengetahuan dan member kesan besar terhadap kemajuan suatu bidang. Setiap inovasi dicipta untuk memberikan manfaat positif bagi kehidupan manusia. Memberikan banyak kemudahan, serta sebagai cara baru dalam melakukan aktiviti manusia. Namun demikian, walaupun pada awalnya diciptakan untuk menghasilkan manfaat positif,namun terdapat juga masalah yang timbul di dari sudut yangl lain juga juga memungkinkan digunakan untuk hal negatif.

   Di antara masalah yang timbul ialah pemanfaatan teknologi komunikasi perniagaan oleh kumpulan pengganas yang semakin maju dalam penggunaan teknologi.Penggunaan informasi tertentu dan situasi tertentu yang terdapat di internet yang boleh disalahgunakan oleh pihak tertentu dan untuk tujuan tertentu.Selain itu juga.kecenderungan perkembangan teknologi dan ekonomi, akan member kesan kepada penyerapan tenaga kerja dan kelayakan tenaga kerja yang diperlukan. Kelayakan tenaga kerja dan jumlah tenaga kerja yang diperlukan akan mengalami perubahan yang cepat. Akibatnya, pendidikan yang diperlukan adalah pendidikan yang menghasilkan tenaga kerja yang mampu mentransformasikan pengetahuan dan skill sesuai dengan tuntutan keperluan tenaga kerja yang berubah tersebut kesan daripada kemajuan teknologi komunikasi pada masa kini.
   
     Sememangnya, kemajuan teknologi memberi kebaikan kepada manusia tetapi kemajuan teknologi ini juga memberi kesan negatif kepada manusia. teknologi yang semakin canggih akan mengakibatkan kurangnya tenaga buruh digunakan dalam sesuatu sektor. Impaknya, ini akan mengakibatkan pengangguran yang besar. Pengangguran yang tinggi akan memberi kerugian kepada negara. Kelemahan yang kedua ialah kebanyakkan pekerja menyalahgunaan kecanggihan teknologi di tempat kerja dalam tugas mereka. Contohnya, mereka bermain permainan komputer (games), melayari laman - laman sosial seperti facebook dan twistter yang tidak patut digunakan ketika waktu berkerja. Kelemahan ketiga,  teknologi yang canggih juga akan mengakibatkan masyarakat tidak berkemahiran dalam sesuatu pekerjaan. Hal ini kerana segala tugasan mereka dilakukan oleh mesin serta teknologi yang dimiliki kini.


Thursday, January 13, 2011

REVOLUSI PEKERJAAN


DULU DAN KINI... 
    
Pengenalan…
       Teknologi komunikasi di alaf ini merangkumi radio, televisyen, fibre optic, telefon mudah alih, satelit dan internet. Kemajuan dalam teknologi komunikasi telah menyebabkan dunia mengalami fenomena “Globalisasi” iaitu dunia tanpa sempadan, yang bermaksud manusia di seluruh dunia menggunakan kemudahan teknologi komunikasi untuk berhubungan antara satu sama lain tanpa sebarang halangan walaupun berada di satu tempat yang berbeza. 
Pekembangan teknologi komunikasi bermula pada zaman revolusi perindustrian di eropah iaitu pada akhir kurun ke 18 dan awal kurun ke 19. Perkembangan ini terjadi di sebabkan oleh perubahan besar dalam bidang pertanian, pembuatan dan pengangkutan yang telah memberi impak yang besar kepada sosio ekonomi dan kebudayaan di Britain. Terdapat beberapa orang sejarawan berpendapat revolusi perindustrian berlaku akibat perubahan sosial dan institusi yang berlaku setelah berakhirnya sistem feudal di Britain.
Pada tahun 1987, Rangkain Komputer Malaysia (RangKoM) dengan sambungan antarabangsa telah di tubuhkan. Pengguna (RangKoM) terawal di negara ini ialah universiti-universiti tempatan seterusnya mendapat sokongan daripada pihak swasta. Pada wal penubuhan (RangKoM) ia lebih tertumpu pada meld an forum elektronik.

Teknologi dan Pekerjaan…
      Apakah yang anda ketahui tentang maklumat? Teknologi merupakan satu konsep yang luas dan ia mempunyai lebih daripada satu takrifan. Antara takrifannya ialah teknologi  manggambarkan pembangunan dan penggunaan alatan, mesin, bahan dan proses untuk menyelesaikan masalah manusia.
      Namun begitu, apakah kegunaan teknologi pada masa sekarang? Teknologi memainkan peranan penting dalam pekerjaan dan memberi kesan ke atas generasi akan datang. Malah, menunjukkan penggunaan teknologi dalam pekerjaan sangat menitikberatkan inovasi dalam membawa arus permodenana dalam pendekatan yang lebih sistematik dan tersusun. Menurut (Castells), tidak ada wujudnya struktur hubungan yang sistematik di antara penggunaan teknologi maklumat dengan evolusi pekerjaan dalam ekonomi dan keseluruhannya.
     Oleh itu,  teknologi telah memberi peluang yang besar dalam menimba pelbagai pengetahuan yang lebih berguna pada masa hadapan di mana generasi akan datang lebih berinformasi serta mengekalkan tahap hubungan yang lebih baik di antara semua. Contohnya, teknologi amat berguna kepada kita semua untuk berkomunikasi antara kedua belah pihak dalam urusan dalam dan luar perniagaan. Selain itu, ICT merupakan teknologi yang diperlukan untuk pemprosesan data, pengurusan dan pemprosesan maklumat secara tepat dan mudah.

Beza Teknologi Dulu dan Kini…
Dahulu..
      Apakah kesan sebelum mempunyai teknologi dalam mencari perkerjaan? Dahulu, pekerja yang hendak mencari pekerjaan biasanya pergi secara langsung kepada syarikat yang di pilih dan bertanyakan perihal kekosongan jawatan. Individu yang menggunakan cara ini, akan merasa ia agak sukar dan membuang masa mereka, kerana besar kemungkinan firma tersebut tidak mempunyai kekosongan jawatan pada ketika itu.
       Selain itu, risiko yang di hadapi oleh masyarakat juga ialah, akan berlaku pembaziran wang dan masa semasa mencari pekerjaan. Contohnya, jika seseorang itu, ingin memohon kerja di tempat yang agak jauh, mereka memerlukan kos yang tinggi dalam menampung kos tambang pengangkutan, kos penginapan dan makan minum.
Apabila berlakunya perkembangan teknologi komunikasi iaitu selepas revolusi perindustrian, dimana teknologi percetakan mula di perkenalkan dan penerbitan akhbar dan majalah mula berkembang pengiklan mengenai jawatan kosong mula di terbitkan di akhbar dan majalah. Perkembangan teknologi ini membantu masyarakat dalam mencari peluang pekerjaan.

Kini…
      Pada zaman sekarang, perkembangan teknologi komunikasi yang semakin canggih dan moden telah memperkenalkan sistem internet yang di katakana era globalisasi. Melalui cara ini kita boleh mencari peluang pekerjaan di internet.  Contohnya, melalui jobstreet syarikat boleh membantu seseorang individu mencari kerja mengikut kelayakan dan kepakaran sedia ada. Jobstreet.com beroperasi perniagaan pada tahun 1997 dan ditubuhkan oleh (CEO Mark Chang Mun Kee) dibawah MOL.com. Website ini telah menyediakan perkhidmatan pencarian kerja dan pengambilan pekerja, e-commercee dan e- business.
      Selain itu, kerajaan kita juga telah menyediakan perkhidmatan seperti jobmalaysia kepada setiap orang yang ingin mencari kerja. Dalam website tersebut, sesiapa yang ingin memohon kerja hanya perlu meletakkan nama, tempat tinggal, nombor telefon, kelayakan dan kemahiran yang di miliki. Seterusnya, portal ini akan membantu kita menghantar permohonan kepada syarikat yang dipilih. Dengan adanya portal ini, kita akan menjadi lebih senang dalam mencari pekerjaan dengan  masa yang singkat.

Dunia Pekerjaan...
       Revolusi pekerjaan berlaku dengan pantasnya. Semakin hari dunia semakin berkembang dengan penggunaan teknologi. Dahulu, manusia hanya menggunakan type writter tetapi kini manusia menggunakan komputer sebagai mesin seharian kita. Fenomena ini diibarat cendawan tumbuh selepas hujan. Ini disebabkan oleh kemajuan teknologi yang ingin dikecapi manusia. Dalam mengecapi kemajuan teknologi inilah menyebabkan manusia harus menanggung baik buruk dalam kemajuan teknologi.
          Manusia menggunakan teknologi untuk memajukan perniagaan. Dengan penggunaan teknologi ini membolehkan manusia dapat memberi produktiviti dan kecekapan yang tinggi dalam perniagaan. Tidak hairanlah, teknologi memainkan peranan yang amat penting dalam sistem pekerjaan di seluruh dunia. Dahulu, produktiviti manusia jatuh disebabkan kekurangan teknologi tetapi kini produktiviti manusia semakin berkembang dengan penggunaan teknologi yang meluas.